RECEPTA DEL FUMET (la mes clàssica i acadèmica):
Ingredients:
- 1 pastanaga
- 1 tija d'api
- 1 ceba grossa
- 1 cabeça d'alls
- 1/2 porro
- 3 tomàquets de
pera grossos
- 1 kg de crancs de
roca vius (Optatiu)
- 1,5 kg de peix de
roca o 1,5 kg d’espines de peix blanc ( llobarro, rap, lluç,..)
- pebre vermell
dolç mòlt o pebre en gra, julivert, llorer i anet en branca
- Oli d’oliva
- 5 l d'aigua
Preparació:
Per fer el fumet,
tallem la ceba i la posem a la cassola. També hi afegim l'all. Quan abaixem el
foc, hi tirem el porro. Després, la pastanaga.
Fregim els crancs
amb oli de gira-sol, els traiem l'excés d'oli i els posem en una safata i cap
al forn (10 minuts a 200 graus de temperatura).
Mentrestant, afegim
a la cassola l'api, una culleradeta de pebre, julivert, llorer i l’anet en branca
i un rajolí d'oli. Tallem el tomàquet i també l'hi tirem, tirem l’aigua amb el
foc al màxim.
La base de fumet ja
està llesta. Escumem. I hi tirem els crancs i el peix de roca o les espines de
peix blanc.
Quan comenci a
bullir de nou, parem la preparació afegint una mica d'aigua freda i quan torni
al bull comptem 30 minuts. Llestos !
Notes Importants:
Escumar
Treure la escuma
que es forma sobre el cassó quan va bullint. Amb una escumadora o cassó realitzem aquesta operació les vegades
que calgui..
Utilització
En brous per a
sopes, per cremes de marisc i peix, en receptes amb una salsa per un peix o
marisc, o bé per salses en general.
Filtrat d'un fumet.
Un cop finalitzat
cal clarificar el fumet. Amb un drap de cotó molt fins, estamenyes, i fins i
tot els filtres de les màquines de cafè, filtrem el fumet a fí de deixar-hi
només el líquid eliminant les espines, restes de les hortalisses, etc..
Conservació:
Un cop filtrat, el
preparem per congelar en diversos recipients, ja que el fumet té una vida d'uns
2/3 dies a la nevera. Atenció ! Quan ho descongelem, ho farem dins la nevera i ho
tornem a bullir, per si s'ha malmès.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada