VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

27 d’abril del 2012

FORMATGES DE CANTABRIA


COMUNITAT DE CANTÀBRIA

NATA de CANTÀBRIA
Formatge de pasta premsada semicocida, amb escorça llisa, neta i cerosa, elaborat amb llet sencera i pasteuritzada de vaca de la raça frisona i santanderina que conté un mínim de 45% de matèria greix en extracte sec. El període mínim de maduració és de set dies. La zona d'elaboració i producció d'aquest formatge, s'estén per tot el territori de Cantàbria, a excepció de les conques hidrogràfiques dels rius Urdón i Cervera i els municipis de Tresviso i Bejes i la comarca de la Liébana.
De forma: paral.lelepípeda rectangular o cilíndrica, amb pesos de 400 gr. a 2,8 kg., d'escorça: tova, cerosa, fina de color os, amb pasta: compacta, sense ulls, de color os, tova, cremosa, i d'una textura: elàstica, fundent i cremosa. Olor d'intensitat baixa, làctic, amb una sabor: suau, poc salat, amb record a mantega. Té de greix un mínim del 45% sobre extracte sec (formatge gras).

QUESUCOS DE LIÉBANA
Elaborat amb llet pasteuritzada de vaca (Tudanca, Pardo-Alpina i Frisona), ovella (Lacha) i cabra (Pirenaica i Cabra dels Pics d'Europa) La zona de producció dels "Quesucos de Liébana" comprèn els termes municipals de la comarca de Liébana: Potes, Pesaguero, Cabezón de Liébana, Camaleño, Cillorigo de Liébana,  i Vega de Liébana, i l'Ajuntament de Peñarrubia.
Es tracta de formatges sense premsar, i aconsegueixen la seva maduració òptima a partir del mes. De pasta ferma, compacta i color lleugerament groguenc, els Quesucos tenen en general un sabor suau i una textura mantegosa.
De forma: cilíndrica o discoïdal, de petit format amb pes variable entre 400 i 600 gr., D'escorça: fina, alguna cosa rugosa, rovellada de color groc clar a gris fosc. En els fumats groc taronja.
La pasta és de color blanc a groc palla amb alguns ulls distribuïts irregularment, té una olor suau, de florit, humitat. Suau sabor, i làctic, amb un contingut mínim de greix del 45% sobre extracte sec (formatge gras).
Cada quesuco se sala de forma manual amb sal seca en proporció del 2 al 3% del seu pes. La maduració varia entre un i dos mesos. En ocasions els Quesucos són fumats conferint el fum unes característiques especials.

PICÓN BEJES - TREVISCO
El Formatge Picón és un formatge blau amb una forta personalitat, que s'elabora a partir d'una barreja crua de llets bovines (Tudanca, Pardo-Alpina i Frisona), ovina (Lacha) I caprina (Pirenaica i Cabra dels Pics d'Europa) .
En no fer pasteurització, la maduració mínima d'aquests formatges és de dos mesos. El seu sabor és lleugerament picant, i el seu color altern vetes blanquinoses i blau verdoses. La zona protegida per la denominació "Picón Bejes-Trevisco" comprèn els termes municipals de la comarca de Liébana i Ajuntament de Peñarrubia, sent Bejes i Trevisco els nuclis formatgers fonamentals on s'elabora.
La maduració d'aquests formatges té lloc des de temps ancestrals a les coves dels Pics d'Europa, el que els dóna un sabor i unes característiques úniques, de forma: cilíndrica, amb cares sensiblement planes, diàmetre variable i alçada entre 7 i 15 cm. La seva escorça és tova, prima, untuosa, de color gris amb zones groc verdoses. La pasta és untuosa, compacta, amb ulls, de color blanc trencat vetes de color blau-verdós. Té una olor intensa i penetrant, amb sabor picant, una mica salat. La quantitat mínima de greix és del 45% sobre extracte sec (formatge gras).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada