COMUNITAT DE CANTÀBRIA
NATA de CANTÀBRIA
Formatge
de pasta premsada semicocida, amb escorça llisa, neta i cerosa, elaborat amb
llet sencera i pasteuritzada de vaca de la raça frisona i santanderina que
conté un mínim de 45% de matèria greix en extracte sec. El període mínim de
maduració és de set dies. La zona d'elaboració i producció d'aquest formatge,
s'estén per tot el territori de Cantàbria, a excepció de les conques
hidrogràfiques dels rius Urdón i Cervera i els municipis de Tresviso i Bejes i
la comarca de la Liébana.
De
forma: paral.lelepípeda rectangular o cilíndrica, amb pesos de 400 gr. a 2,8
kg., d'escorça: tova, cerosa, fina de color os, amb pasta: compacta, sense
ulls, de color os, tova, cremosa, i d'una textura: elàstica, fundent i cremosa.
Olor d'intensitat baixa, làctic, amb una sabor: suau, poc salat, amb record a
mantega. Té de greix un mínim del 45% sobre extracte sec (formatge gras).
QUESUCOS DE LIÉBANA
Elaborat
amb llet pasteuritzada de vaca (Tudanca, Pardo-Alpina i Frisona), ovella
(Lacha) i cabra (Pirenaica i Cabra dels Pics d'Europa) La zona de producció
dels "Quesucos de Liébana" comprèn els termes municipals de la
comarca de Liébana: Potes, Pesaguero, Cabezón de Liébana, Camaleño, Cillorigo
de Liébana, i Vega de Liébana, i l'Ajuntament de Peñarrubia.
Es
tracta de formatges sense premsar, i aconsegueixen la seva maduració òptima a
partir del mes. De pasta ferma, compacta i color lleugerament groguenc, els
Quesucos tenen en general un sabor suau i una textura mantegosa.
De
forma: cilíndrica o discoïdal, de petit format amb pes variable entre 400 i 600
gr., D'escorça: fina, alguna cosa rugosa, rovellada de color groc clar a gris
fosc. En els fumats groc taronja.
La
pasta és de color blanc a groc palla amb alguns ulls distribuïts irregularment,
té una olor suau, de florit, humitat. Suau sabor, i làctic, amb un contingut
mínim de greix del 45% sobre extracte sec (formatge gras).
Cada
quesuco se sala de forma manual amb sal seca en proporció del 2 al 3% del seu
pes. La maduració varia entre un i dos mesos. En ocasions els Quesucos són
fumats conferint el fum unes característiques especials.
PICÓN BEJES - TREVISCO
El
Formatge Picón és un formatge blau amb una forta personalitat, que s'elabora a
partir d'una barreja crua de llets bovines (Tudanca, Pardo-Alpina i Frisona),
ovina (Lacha) I caprina (Pirenaica i Cabra dels Pics d'Europa) .
En no fer pasteurització, la maduració mínima d'aquests formatges és de dos
mesos. El seu sabor és lleugerament picant, i el seu color altern vetes
blanquinoses i blau verdoses. La zona protegida per la denominació "Picón
Bejes-Trevisco" comprèn els termes municipals de la comarca de Liébana i
Ajuntament de Peñarrubia, sent Bejes i Trevisco els nuclis formatgers
fonamentals on s'elabora.
La
maduració d'aquests formatges té lloc des de temps ancestrals a les coves dels
Pics d'Europa, el que els dóna un sabor i unes característiques úniques, de
forma: cilíndrica, amb cares sensiblement planes, diàmetre variable i alçada
entre 7 i 15 cm. La seva escorça és tova, prima, untuosa, de color gris amb
zones groc verdoses. La pasta és untuosa, compacta, amb ulls, de color blanc
trencat vetes de color blau-verdós. Té una olor intensa i penetrant, amb sabor
picant, una mica salat. La quantitat mínima de greix és del 45% sobre extracte
sec (formatge gras).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada