Queso de Afuega'l pitu
Aquest és un dels formatges més populars
d'Astúries. És un formatge gras que pot ser fresc o
madurat, elaborat amb llet sencera pasteuritzada de vaca Frisona,
principalment, de pasta tova obtinguda per coagulació
làctica, de color blanc o bé ataronjat vermellós si s'hi afegeix pebre vermell.
Sabor lleugerament àcid, poc o gens salat, cremós i bastant sec, sabor fort i
picant en els formatges vermells. Aroma suau, augmentant amb la maduració i textura granulosa. Hi ha 4
mencions tradicionals, però amb característiques similars:
Atroncau roxu: troncocònica, pastat i color
vermell-ataronjat, que porta pebre vermell.
Trapu blancu: forma de carbassó, pastat i color
blanc, no porta pebre vermell.
Trapu roxu: forma de carbassó, pastat i color
vermell-ataronjat, porta pebre vermell.
Cabrales
El seu nom prové de la vila
asturiana de Cabrales. Només pot elaborar-se a les següents parròquies:
Arangas, Arenas, Asiego, Berodia, Bulnes, Camarmeña, Canales, Carreña, Escobar,
Inguanzo, La Molina, La Salce, Ortiguero, Pandiello, Puertas, Poo, Sotres i
Tielve, del concejo de Cabrales, i Oceño, Cáraves i Rozagas del concejo de
Peñamellera Alta.
El cabrales és un formatge blau fet amb llet crua de vaca, de cabra i d'ovella. Té una crosta tova de color grisenc i la seva pasta és ferma i untuosa, d'olor molt forta i sabor picant. La maduració es realitza en coves naturals als Picos de Europa, durant un període de 2 a 5 mesos. A diferència d'altres formatges blaus, al cabrales no cal addicionar-li espores de Penicillium, ja que la seua sembra es produeix de manera natural i espontània a les coves de maduració.
Encara que el reglament permetia
recobrir el formatge amb el tradicional embolcall de fulles de plàtan fals, el
Consell Regulador ha decidit posteriorment no autoritzar aquesta presentació i
exigeix la utilització d'un paper especial d'ús alimentari, el qual duu
dibuixades les fulles de plàtan fals. Des del 1981 els elaboradors d'aquest
formatge estan sotmesos al Reglament de la Denominació d'Origen del Formatge
Cabrales, havent d'ajustar-se a uns procediments com, per exemple, emprar només
llet autòctona o seguir tècniques artesanals en l'elaboració.
Gamoneu
El
formatge de Gamoneu és un tipus de formatge, del concejo de Cangas de Onís,
així com d’alguns llocs del Onís al Principat d'Astúries. Es realitza entre els
mesos d'abril i agost,
El
Gamoneu és un formatge blau, gras, madurat, d'escorça natural, que s'elabora en
el poble de Gamoneu, s'empra una barreja de tres tipus de llet: de cabra, de
vaca i d'ovella. Es caracteritza per una aroma fort i intens de fum i un sabor
lleugerament picant, elaborat amb llet de vaca, ovella i cabra, o amb mescles
de dos o dels tres tipus de llet indicats, lleugerament fumat i amb lleus
afloraments verd-blavoses de penicillium prop de les vores.
La
llet utilitzada per a l'elaboració dels formatges protegits és llet de les
espècies i races que a continuació s'esmenten: Bovins (Frisona, Asturiana de
les Valls, Pardo Alpina i els seus encreuaments entre si), Ovins: (Lacha, Carranzana
i Milschalfe i els seus encreuaments), Caprins: (Alpí-Pirenaica i Cabra dels
Pics d'Europa, Murciana-Granadina, Saanen i els seus encreuaments).
Formatge Casin
El
Formatge Casín, un dels més antics d'Espanya, va aconseguir la Denominació
d'Origen Protegida l'any 2006. Aquest producte lacti es pot produir a la zona
delimitada per la DO que comprèn els concejos de Cas, Sobrescobio i Piloña.
S'elabora
a partir de llet de vaca o amb barreja d'aquesta amb llet d'ovella i cabra,
utilitzant una peculiar tècnica de pastat del mató: es pasta diverses vegades i
sempre una sola vegada per setmana, coincidint l'última amb lluna minvant.
D'aroma
potent i punyent, el seu sabor és fort, persistent, picant i lleugerament amarg
al final de la boca. La seva forma és cilíndrica-discoïdal irregular, té color
groc cremós fosc, gairebé marró, amb unes tonalitats blanquinoses i es presenta
amb una o les dues cares gravades amb diferents motius ornamentals o el nom de
l'elaborador.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada