VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

27 d’abril del 2012

FORMATGES DEL PRINCIPAT D'ASTURIES


FORMATGES DEL PRINCIPAT D'ASTÚRIES
Queso de Afuega'l pitu
Aquest és un dels formatges més populars d'Astúries. És un formatge gras que pot ser fresc o madurat, elaborat amb llet sencera pasteuritzada de vaca Frisona, principalment, de pasta tova obtinguda per coagulació làctica, de color blanc o bé ataronjat vermellós si s'hi afegeix pebre vermell. Sabor lleugerament àcid, poc o gens salat, cremós i bastant sec, sabor fort i picant en els formatges vermells. Aroma suau, augmentant amb la maduració i textura granulosa. Hi ha 4 mencions tradicionals, però amb característiques similars:


Atroncau blancu: troncocònica, sense amassar i color blanc, ja que no porta pebre vermell.
Atroncau roxu: troncocònica, pastat i color vermell-ataronjat, que porta pebre vermell.
Trapu blancu: forma de carbassó, pastat i color blanc, no porta pebre vermell.
Trapu roxu: forma de carbassó, pastat i color vermell-ataronjat, porta pebre vermell.

Cabrales
El seu nom prové de la vila asturiana de Cabrales. Només pot elaborar-se a les següents parròquies: Arangas, Arenas, Asiego, Berodia, Bulnes, Camarmeña, Canales, Carreña, Escobar, Inguanzo, La Molina, La Salce, Ortiguero, Pandiello, Puertas, Poo, Sotres i Tielve, del concejo de Cabrales, i Oceño, Cáraves i Rozagas del concejo de Peñamellera Alta.

El cabrales és un formatge blau fet amb llet crua de vaca, de cabra i d'ovella. Té una crosta tova de color grisenc i la seva pasta és ferma i untuosa, d'olor molt forta i sabor picant. La maduració es realitza en coves naturals als Picos de Europa, durant un període de 2 a 5 mesos. A diferència d'altres formatges blaus, al cabrales no cal addicionar-li espores de Penicillium, ja que la seua sembra es produeix de manera natural i espontània a les coves de maduració.
Encara que el reglament permetia recobrir el formatge amb el tradicional embolcall de fulles de plàtan fals, el Consell Regulador ha decidit posteriorment no autoritzar aquesta presentació i exigeix la utilització d'un paper especial d'ús alimentari, el qual duu dibuixades les fulles de plàtan fals. Des del 1981 els elaboradors d'aquest formatge estan sotmesos al Reglament de la Denominació d'Origen del Formatge Cabrales, havent d'ajustar-se a uns procediments com, per exemple, emprar només llet autòctona o seguir tècniques artesanals en l'elaboració.
Gamoneu
El formatge de Gamoneu és un tipus de formatge, del concejo de Cangas de Onís, així com d’alguns llocs del Onís al Principat d'Astúries. Es realitza entre els mesos d'abril i agost,
El Gamoneu és un formatge blau, gras, madurat, d'escorça natural, que s'elabora en el poble de Gamoneu, s'empra una barreja de tres tipus de llet: de cabra, de vaca i d'ovella. Es caracteritza per una aroma fort i intens de fum i un sabor lleugerament picant, elaborat amb llet de vaca, ovella i cabra, o amb mescles de dos o dels tres tipus de llet indicats, lleugerament fumat i amb lleus afloraments verd-blavoses de penicillium prop de les vores.
La llet utilitzada per a l'elaboració dels formatges protegits és llet de les espècies i races que a continuació s'esmenten: Bovins (Frisona, Asturiana de les Valls, Pardo Alpina i els seus encreuaments entre si), Ovins: (Lacha, Carranzana i Milschalfe i els seus encreuaments), Caprins: (Alpí-Pirenaica i Cabra dels Pics d'Europa, Murciana-Granadina, Saanen i els seus encreuaments).

Formatge Casin
El Formatge Casín, un dels més antics d'Espanya, va aconseguir la Denominació d'Origen Protegida l'any 2006. Aquest producte lacti es pot produir a la zona delimitada per la DO que comprèn els concejos de Cas, Sobrescobio i Piloña.
S'elabora a partir de llet de vaca o amb barreja d'aquesta amb llet d'ovella i cabra, utilitzant una peculiar tècnica de pastat del mató: es pasta diverses vegades i sempre una sola vegada per setmana, coincidint l'última amb lluna minvant.
D'aroma potent i punyent, el seu sabor és fort, persistent, picant i lleugerament amarg al final de la boca. La seva forma és cilíndrica-discoïdal irregular, té color groc cremós fosc, gairebé marró, amb unes tonalitats blanquinoses i es presenta amb una o les dues cares gravades amb diferents motius ornamentals o el nom de l'elaborador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada