MOL·LUSCS UNIVALVES o GASTERÒPODES
Es
coneixen com cargols i inclouen un ampli nombre d'espècies comestibles. Segons
la seva procedència es distingeix entre cargols de litoral i marins. Amb el nom
de "orelles de mar" es coneixen els caragols marins comestibles, del
gènere Haliotis, molt apreciats. Així mateix són cada vegada més coneguts els
gasteròpodes marins del gènere Littorina: Orella de mar, corneta, bígaro, Punxenc
i Llapa.
ABALONE o ORELLA DE MAR: (Haliotis tuberculata)
Hi
ha unes 130 espècies diferents de l'orella de mar (totes comestibles), que té
una remota semblança amb una orella humana, per fora és rugós, per dins té
colors brillants i una sèrie de perforacions en una de les seves ribes. Té un
sabor i una textura més rics que els de la vieira i requereix més masticació
que el pop. S'alimenta d'algues ocultant-se sota les roques i fuig de crancs i
estrelles de mar modulant la seva única pota en quatre "cames"
separades.
La
varietat europea, segons alguns la més deliciosa, va ser menyspreada durant
segles i avui en dia a causa de la sobreexplotació i els grans beneficis que
produeix s'està recorrent a cultivar-la. Abans era molt difícil criar orelles
de mar, creixien amb lentitud i hi havia una alta taxa de mortalitat entre les
joves. Fa uns anys un científic australià va idear un mètode per criar els
diminuts mol·luscs en elaborades mescles d'algues, reproduint els hàbits
alimentaris que tenen en la natura. Avui el cultiu d'orelles de mar és un bon
negoci a Austràlia. En Plouguerneau, nord de Bretanya, han instal·lat la
primera granja d'orelles de mar a Europa. A Espanya pretenen en una mica més
d'un any iniciar el cultiu d'orelles de mar.
Es
tracta d'un mol·lusc marí que mesura de 3 a 5 centímetres de diàmetre. Posseeix
una gruixuda closca cònica de color gris pàl·lid a la part exterior i groc
ataronjat a l'interior. Abunda en les roques del litoral atlàntic i a la
Mediterrània i s'alimenten d'algues. La adhesiva de la costa mediterrània presenta
l'interior de la petxina irisat. Aquests mol·luscs es comercialitzen molt poc.
Es recullen a les roques durant la marea baixa i es consumeixen en cru, amb
llimona, o bé guisades en formes diverses.
BÍGARO o BIGARRO: (Gènere Littorina, Littorina littorea)
Petit
mol·lusc conegut també com "caracolillo" o cargol de mar, que mesura
2-3 centímetres. Es recol·lecta a les costes atlàntiques. La seva closca és
bruna o negra, amb espiral regular i finament estriada. És el més conegut i
popular dels cargols marins. Es consumeix com a aperitiu habitual a qualsevol
regió espanyola. Una espècie similar al bígaro és el burgaíllo. Aquest últim té
la closca interior nacrat, és clar i l'exterior acaba en punta, a diferència
del bígaro, amb un interior negrós, nacrat i que, a més, no és punxegut.
CAÑADILLA o CARAGOL DE PUNXES:
(Gènere Murex, Murex brandaris)
És
un cargol de mar de petxina gairebé esfèrica amb espines disposades en fileres
al voltant de la petxina. És marró clar o groguenc i mesura prop de 8 centímetres.
Es localitza per tot el Mediterrani i es comercialitza fresc o cuit,
especialment a Catalunya i Andalusia.
BUSANO o CORNETA: (Phyllonotus trunculus)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada