FORMATGES SUPRA AUTONÒMICS
IDIAZABAL
És un formatge gras, elaborat exclusivament amb llet
crua d'ovella de les races Lacha i Carranzana, i les zones de producció,
elaboració i maduració abasten les províncies d'Àlaba, Biscaia i Navarra,
llevat dels municipis que integren la vall del Roncal. Aquesta denominació
protegeix, a més del nom d'Idiazabal, els noms de: Urbasa, Urbia, Entzia, Gorbea,
Orduña, Andia, Aralar, Carranza, Bidasoa-Baztan, Orbaica, Ulzama, Valcarlos i
Pirineu-Navarro.
El formatge a d’estar curat mínim 2 mesos, la seva
grandària és petita o mitjana, d'un a tres quilos, de coagulació enzimàtica
(quall), no cuit (sense sobrepassar els 38 º C) i premsat. De pasta dura i amb
un mínim de 45% de matèria grassa sobre extracte sec. Alguns poden ser fumats
10 dies abans de la seva venda, utilitzant fustes de faig i arç blanc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada