EQUINODERMS
ERIÇO de MAR: (Echinodermata, Echinoidea)
Els eriçons de mar es
caracteritzen per tenir un gran nombre d'espines cobrint el seu cos. De forma
gairebé rodona, lleugerament aplanada en les puntes.
Tenint en compte que
existeixen al voltant de 700 espècies d'eriçó de mar (la gran majoria són
comestibles), la seva distribució és molt àmplia. Les espècies varien d'acord a
lloc d'origen. Les principals diferències entre les espècies comestibles són:
la mida, que varia entre 8 a 16 cm., El color de la closca, que varia entre negre
a violaci-verdosa, marró clara a marró-verdosa fosc, el llarg de les espines.
Les diferències en el sabor són pràcticament imperceptibles, la diferència està
en la temperatura de l'hàbitat i la alimentació.
Els eriçons de mar són
animals gregaris, formen grups molt nombrosos, enganxats a les roques o en sòls
sorrencs rics en algues, a 40-50 mts. de la costa. S'alimenten bàsicament
d'algues, plàncton i restes orgàniques que es troben en el fang o en la sorra,
també de petits mol·luscs i bivalves.
La millor època de consum
és entre novembre a març, (hemisferi nord), és quan les gònades aconsegueixen
el seu màxim desenvolupament, que és l'única part comestible de l'animal que
representa fins a 20% de la totalitat del seu pes. Aquesta època correspon a
l'anterior a la reproducció.
Els eriçons de mar es
consumeixen crus, simplement tallant la part superior de la closca amb tisores.
Aquí hi ha les gònades, també anomenat caviar de garotes, són cinc i es troben
distribuïdes en forma d'una estrella. Va ser catalogat com una delícia marina
des de l'època de la Grècia antiga, també molt valorat en l'Imperi Romà. Però
per alguna raó, mai va gaudir l'èxit ni la gran popularitat d'altres productes
com ara les ostres.
Les millors són les gònades
de les femelles, de color ataronjat intens. Les gònades dels mascles són de
coloració més clara, rosat-pàl·lid, i el seu sabor és més subtil que de les
femelles. Però és molt difícil saber a quin sexe pertanyen fins que no s'obrin.
Els especialistes asseguren que els mascles tenen closca de color més fosc.
L'aigua que es troba dins
de la closca també s'aprofita, (igual que en el cas de les ostres), per a
l'elaboració de salses, escumes o guarnicions.
Es poden menjar freds o
tebis en diferents presentacions. No es cuinen! Si es cuinen perden la màgia de
la seva textura i sabor. És un aliment baix en calories i en hidrats de
carboni. És ric en ferro i proteïnes, també en fòsfor, potassi i vitamina A.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada