FORMATGES DE LES ILLES CANÀRIES
MAJORERO
Aquest tipus de formatge s'elabora a l'illa de
Fuerteventura amb llet de cabra. Aquesta, al pasturar, menja marduix, transmetent-lo
a la llet, i per tant, al formatge, el que li dóna aquest sabor tan
característic i li atorga personalitat. El formatge de denominació d'origen
majorero pot ser semi curat (3 mesos de maduració) o curat (4 mesos de
maduració) i per a la seva maduració són necessaris entorns temperats i secs.
PALMERO
És un formatge elaborat a l'illa de La Palma
(Canàries), amb llet de Cabres Palmeres de l'Agrupació Caprina Canària. És
artesanal i s'utilitza llet sense pasteuritzar. Es consumeix fresc, però també
s'elaboren tendres, semi curats i curats, lleuger, fumat extern, sabor una mica
àcid però agradable i suau. Molt utilitzat en la cuina canària i imprescindible
en la preparació del popular mojo que acompanya les amanides, patates o peix.
La seva forma és cilíndrica aplanada i arriba a assolir pesos de fins a 15 K.
L'escorça és de color blanc però en la majoria es procedeix al fumat qual cosa
confereix tonalitats marrons.
FLOR
DE GUIA i DE GUIA
El Formatge de Flor de Guia i el Formatge de Guia de
Gran Canària són dos menjars històrics. El nom de Flor es deu al fet que
s'utilitza com a quall el card, obtenint tres tipus de formatge, segons el
ferment utilitzat: el de Flor, el de mitja Flor i el de quall animal.
Aquests formatges s'elaboren des de fa segles amb
llet d'ovella canària i vaca, actualment, s'afegeix també una porció de llet de
cabra canària.
La seva composició nutricional varia: a major grau
de curació i temps des de la seva elaboració fins al consum, com més humitat
perdrà, més es concentraran els nutrients, augmentant el seu valor calòric. Té
un gran contingut gras, aporta proteïnes d'alta qualitat i és ric en calci,
fòsfor, potassi, sodi i vitamina A.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada