VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

27 d’abril del 2012

FORMATGES DE LA COMUNITAT FORAL DE NAVARRA


FORMATGES DE LA COMUNITAT FORAL DE NAVARRA
RONCAL
Aquest tipus de formatges s'elabora únicament en els set municipis de Navarra que integren la "Vall del Roncal", amb llet d'ovella de les races Lacha i Rasa Navarra, durant els mesos de desembre i juliol. La maduració dels formatges emparats per aquesta denominació, tindrà una durada no inferior a 4 mesos, comptats a partir de la terminació del salat, i s'efectuarà en locals de temperatura i humitat adequades, que afavoreixin el afinat del producte. Durant aquesta fase s'han d'aplicar als formatges les operacions de volteig i neteja necessàries perquè adquireixi els seus peculiars característiques.
La llet utilitzada en l'elaboració del formatge ha de ser crua (sense pasteuritzar), de baixa acidesa i de bon extracte sec i matèria grassa. Un cop aconseguit el quallat, se separa el sèrum de la quallada gràcies a una sèrie de talls a la massa i es procedeix a la seva escorreguda, el compactat i tallat en blocs. Després passa al procés de premsat i d'aquí a la salmorra densa i fresca. Després d'un curt orejat, passa a la fase de maduració (que dura 4 mesos com a mínim) i finalment a la sala de conservació on espera del moment de la seva venda.
En la composició del formatge de Roncal no entren elements aliens a la llet, el quall i la sal, de manera que mai ha perdut el seu sabor i aroma característics. El resultat és un producte compacte, de format cilíndric, color blanc ivori tirant a groc pàl·lid, esquitxat de petits porus i amb escorça de color bru o palla. Posseeix un sabor fort, pronunciat, lleugerament picant, molt definit i mantegós al paladar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada