VERDURES AL NATURAL
És
molt important no consumir cap tipus de conserva casolana de verdures sense
bullir o cuinar prèviament durant un temps mínim de 15 minuts. Aquest pas és necessari
per prevenir possibles contaminacions els signes no són sempre evidents, com
succeeix en el cas dels bacteris que provoquen el botulisme.
Important: Aquests tràmits s'han de fer amb totes
les receptes que es presenten a continuació.
Com
les verdures tenen un pH alcalí, han d’esterilitzar en olla a pressió a 115 º
C. Abans, han de pre-escalfar-se els envasos destapats durant 5 minuts, per
eliminar l'aire de l'interior (veure *). Després tapar-los i esterilitzar en
una olla a pressió (veure *), durant 50 minuts els de 250 gr. i
durant 60 minuts els de 500 g. Un cop freds, comprovar el buit correcte dels
tancaments.
Un cop finalitzat el procés detallat en cada recepta, cal dur a terme el següent. Preparar una salmorra nova. Escalfar al foc i, quan estigui molt calenta, abocar-la sobre les verdures.
Els pesos de cada
verdura estan calculats per a 1 litre de salmorra:
Per
preparar la salmorra: 1 litre d'aigua pura amb 20 g de sal (1 cullerada sopera
rasa) i 2 g d'àcid cítric, o 2 cullerades de suc de llimona
(*) Mètode
d'Esterilització en Olla a Pressió
S'utilitza principalment per esterilitzar aliments de pH
àlcali, superior a 4,5. Al fons de l'olla és posa una reixeta o un drap de
cuina per aïllar els pots. S'omplen d'aigua fins a un terç d'alçada amb 2
cullerades de vinagre perquè no s'enfosqueixi l'olla. És posa l'olla al foc i
és deixa que arribi als 80 º C.
S'omplen els pots, que han d'estar nets i temperats, és tapen
i és fiquen a l'olla, separant els uns dels altres amb paper o draps perquè no
és trenquin. És tapa l'olla i quan comença a sortir vapor és deixa uns 10
minuts, perquè perdi tot l 'aire. És posa la vàlvula i s'ajusta el foc per
mantenir la pressió. Els temps d'esterilització per a les verdures, segons la
grandària dels pots, van de 30 a 35/40 minuts. Un cop transcorregut el temps necessari,
s'apaga el foc i és treu la vàlvula perquè perdi el vapor. És deixa refredar
uns minuts a temperatura ambient i s'obre. S'ha de considerar de forma
aproximada l'altitud sobre el nivell del mar del lloc on vivim, afegint 2
minuts més d'esterilització per cada 300 m d'alçada.
BLEDES
-
1,75 kg de bledes ja netes
Preparació:
Seleccionar
les bledes, eliminant les fulles trencades o amb taques. Tallar una mica les
tiges i rentar-los molt bé sota l'aixeta, deixant-los després en aigua amb
vinagre. Escaldar les bledes senceres, en un recipient d'acer inoxidable amb la
salmorra bullint durant 10 minuts. Passar per aigua freda i deixar-les en
remull amb 2 culleradetes soperes de suc de llimona. Quan estiguin fredes,
escórrer-les. Col·locar en els envasos, prèviament esterilitzats, aprofitant
l'espai però sense estrènyer.
CARXOFES
-
1,5 kg de carxofes ja netes
Preparació:
Seleccionar
les carxofes per mides. Tallar una mica les tiges i rentar molt bé sota
l'aixeta. Escaldeu, senceres i sense pelar, en un recipient d'acer inoxidable
amb la salmorra bullint durant 10, 15 o 20 minuts depenent de si el seu calibre
és petit, mitjà o gran. Passar-les per aigua freda i deixar-les en remull amb 2
cullerades soperes de suc de llimona. Quan estiguin fredes, escórrer-les i
treure les fulles no comestibles i la meitat superior. Si fossin una mica
velles, amb una cullereta o buidador, retirar els pèls interiors. Col·locar en
els recipients, prèviament esterilitzats, encaixant entre si, per aprofitar
l'espai.
ESPÀRRECS
-
1,5 kg d'espàrrecs
Preparació:
Triar
els espàrrecs el més tendres possible. Talleu tots iguals de la mateixa mida de
l'envàs que s'hagi d'utilitzar. Peleu la part més dura de l'espàrrec i
rentar-los en aigua corrent freda, deixant-los després uns minuts en aigua amb
vinagre. Fer manats, lligant amb un cordill, perquè no es trenquin. Escaldar
així, amb la salmorra, en posició vertical i de manera que l'aigua els cobreixi
fins on comença el rovell, durant 15 minuts. Passat aquest temps, afegir més
salmorra, que s'haurà bullint en una altra olla, i coure durant 10 o 12 minuts,
depenent del gruix. Després abocar en salmorra molt freda. Deslligar-los i
omplir els recipients, prèviament esterilitzats, encaixant-los bé.
COLIFLOR
-
1,5 kg de coliflor
Preparació:
Triar
coliflors sanes i sense taques. Tallar els rams de mida uniforme, eliminant la
part baixa. Rentar en aigua corrent freda i deixar durant uns minuts en aigua
amb vinagre. Escaldar en salmorra, procurant que l'aigua cobreixi les coliflors
totalment, durant 10 minuts. Després abocar aigua molt freda. Omplir els
recipients, distribuint bé.
MONGETES VERDES
-
1,75 kg de mongetes tendres
Preparació:
Extreure
els fils de les mongetes i rentar molt bé amb aigua corrent, deixant-les
després en aigua amb vinagre. Escaldeu durant 7 minuts a la salmorra bullint,
ficant per tandes per no interrompre el bull. Abocar-les en aigua molt freda
per interrompre la cocció. Escórrer-les i omplir els recipients, prèviament
esterilitzats.
CIGRONS
-
2,3 kg de cigrons
Preparació:
Posar
els cigrons en remull durant una nit. Coure'ls amb una ceba i fulles de llorer,
afegint la sal i la llimona al final de la cocció. Retirar la ceba i el llorer.
Omplir els envasos, prèviament esterilitzats, de manera que quedin coberts amb
brou de la cocció. En aquest cas NO
és necessària una nova salmorra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada