CONSERVES DE VERDURES
En
la conservació de productes alcalins com les verdures és important realçar la tyndal·lització, que consisteix en una
sèrie d'escalfaments i refredaments de les conserves.
Tyndal·lització
En aquest procés, les conserves s'esterilitzen durant una
mitjana de 45 min. Després es refreden deixant a temperatura ambient durant 24
h. Finalment, es tornen a esterilitzar. En tots dos escalfaments, la
temperatura ultrapassarà els 100 º. Això ofereix l'avantatge d'alterar menys el
sabor dels aliments conservats.
No
obstant això, les verdures han de bullir o cuinar un mínim de 15 minuts abans
del seu consum. Aquesta conserva, per la seva especial preparació, no requereix
els 115 º C de l'olla a pressió.
(*)
Abans, han de pre-escalfar-se els envasos destapats durant 5 minuts, per
eliminar l'aire de l'interior (veure *). Després tapar-los i esterilitzar en
una olla a pressió (veure *), durant 50 minuts els de 250 gr. i
durant 60 minuts els de 500 g. Un cop freds, comprovar el buit correcte dels
tancaments.
S'utilitza principalment per esterilitzar aliments de pH
àlcali, superior a 4,5. Al fons de l'olla és posa una reixeta o un drap de
cuina per aïllar els pots. S'omplen d'aigua fins a un terç d'alçada amb 2
cullerades de vinagre perquè no s'enfosqueixi l'olla. És posa l'olla al foc i
és deixa que arribi als 80 º C.
S'omplen els pots, que han d'estar nets i temperats, és tapen
i és fiquen a l'olla, separant els uns dels altres amb paper o draps perquè no
és trenquin. És tapa l'olla i quan comença a sortir vapor és deixa uns 10
minuts, perquè perdi tot l 'aire. És posa la vàlvula i s'ajusta el foc per
mantenir la pressió. Els temps d'esterilització per a les verdures, segons la
grandària dels pots, van de 30 a 35/40 minuts. Un cop transcorregut el temps necessari,
s'apaga el foc i és treu la vàlvula perquè perdi el vapor. És deixa refredar
uns minuts a temperatura ambient i s'obre. S'ha de considerar de forma
aproximada l'altitud sobre el nivell del mar del lloc on vivim, afegint 2
minuts més d'esterilització per cada 300 m d'alçada.
CONSERVA DE SAMFAINA
Ingredients per a 4 envasos de 375 g.
-
2 cebes, 4 carbassons, 3 albergínies, 2 pebrots verds i 6 tomàquets madurs
-
3 grans d'all
-
El suc de 2 llimones
-
1 cullerada de farigola, 1 cullerada de comí, 3 fulles de llorer
-
6 cullerades d'oli d'oliva i sal
Preparació:
Netejar
i trossejar totes les hortalisses. Sofregir la ceba amb el comí i l'all. Afegir
la albergínia, després el pebrot i, finalment, els carbassons i els tomàquets.
Condimentar, afegir el llorer, tapar i deixar a foc lent durant 1 hora, agitant
l'olla de tant en tant.
Afegeix
el suc de les llimones i una mica de sucre si queda una mica d'àcid. Introduir
en els recipients prèviament esterilitzats (*)
FAVES AL ESTIL DE RONDA
Ingredients per a 4 envasos de 400 g:
-
1 kg de faves tendres, 2 cebes, 8 tomàquets madurs
-
1 culleradeta de pebre vermell dolç, 1 cullerada de comí, 4 fulles de llorer,
sal i pebre
-
1 tros de pa dur
-
8 grans d'all
-
4 cullerades d'oli d'oliva
-
1 got de vi blanc, 1 got d'aigua i el suc de 2 llimones
Preparació:
Escaldar,
pelar i trossejar els tomàquets. Torrar els comins a la paella sense oli i
triturar al morter. Fregir els alls en oli amb el pa. Retirar i picar en el
morter, afegir una mica d'aigua. Ofegar també la ceba amb el comí. Als 5
minuts, afegir el pebre vermell. Afegir la barreja del morter, assaonar
remenant bé i afegir els tomàquets, 5 minuts més tard, afegir el vi blanc i
pujar el foc. Coure-ho tot durant 20 minuts i afegir les faves i 4 cullerades
d'aigua. Coure durant 20 minuts. Afegeix el suc de les llimones i una mica de
sucre si queda una mica àcid. Abocar en els envasos prèviament esterilitzats (*).
SALSA DE TOMÀQUET
Ingredients per a 5 envasos de 500 gr:
-
3 kg de tomàquets madurs, 2 cebes, 4 grans d'all i 3 branques d'api
-
1 cullerada de llavors de comí, 1 cullerada d'orenga, ½ cullerada de farigola
-
6 cullerades d'oli d'oliva
-
Sal i pebre
Preparació:
Escaldar
els tomàquets, pelar-los i triturar-los. Picar la ceba, l'all i l'api. Torrar
en una paella sense oli el comí, i, a continuació, triturar al morter.
Sofregir
els ingredients anteriors. Quan la ceba estigui tendra, afegir el puré de
tomàquet i l'orenga, salar i coure a foc lent durant ½ hora, o fins que s'hagi
evaporat el líquid. Remoure sovint per evitar que s'enganxi. Pot passar-se per
la batedora o deixar-se així.
Omplir
els envasos, prèviament esterilitzats (*)
i ruixar amb un raig d'oli.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada