Aquesta
llista t'ajudarà a identificar les herbes fresques i indicarà amb quins aliments
combinen millor. Si no s'indica el contrari utilitzem herbes fresques, ja que
el seu sabor és molt superior al de les seques. Tanmateix, com a norma general,
es pot substituir una cullereta d'herbes seques per una cullerada de
fresques.
|
Agrella |
AGRELLA
Aquesta
herba de fulla gran, semblant a la de l'espinac, té aroma de llimona i un sabor
lleugerament agre que disminueix amb la cocció. La agrella s’ha manipular-se
amb estris d'alumini, ja que perdria el seu color. Usar amb patates i en sopes,
adobs i truites.
|
Alfàbrega |
ALFÀBREGA
De
sabor acre, aquesta herba verda i olorosa és un acompanyament ideal per al
tomàquet i un ingredient fonamental de la cuina italiana. Les seves fulles es
fan malbé amb molta facilitat, pel que és millor afegir-les just abans de
servir. A més de l'alfàbrega dolça existeixen altres varietats com la violeta,
de fulles d'un vermell intens, la de menta i la de Tailàndia.
|
Alls tendres |
ALLS
TENDRES
De
fulles llises i de forma semblant a la de l'herba comú, el seu sabor és similar
al de l'all i la ceba. El seu ús és molt habitual en la cuina asiàtica. La
cocció redueix el seu aroma, pel que es recomana poc abans de servir. Resulten
deliciosos amb fideus, arròs, sopes i ous remenats.
|
Anet |
ANET
De
fulles molt lleugeres, semblants a les d'una falguera, aquesta herba té un
sabor i una aroma anisats. La cocció redueix el seu sabor i manté el seu color
just fins al moment de servir. El anet s'usa amb les patates i altres verdures,
així com amb el peix. És un ingredient essencial dels cogombrets en vinagre.
|
Cerfull |
CERFULL
El
cerfull és una herba suau i lleugera de sabor una mica anisat. El sabor de les
seves fulles, semblants a les del julivert, es redueix al picar, de manera que
cal afegir al final de la cocció. Resulten delicioses amb les salses
holandeses, les cremes o barrejades amb l'amanida.
|
Cibulet |
CIBULET
De
fulles fines i forma semblant a la de l'herba comuna, té un inconfusible sabor
a ceba. Són molt més fàcils de tallar amb tisores de cuina que amb ganivet. La
cocció disminueix el seu aroma, pel que es recomana afegir-poc abans de servir.
Els cibulets són perfectes per acompanyar ous, cremes i peixos.
|
Coriandre |
CORIANDRE
De
color verd clar, les fulles d'aquesta herba són semblants a les del julivert,
encara que d'un to més pàl·lid. EI coriandre té un sabor fresc, picant, i una aroma
únic. És una planta totalment comestible: arrels, tija, fulles i llavors. Comú
en el menjar asiàtic, combina perfectament amb el peix, el curri i la salsa de
tomàquet.
|
Fulls de Curri |
CURRI,
FULLS DE
Són
fulles petites i punxegudes, amb gust de curri picant. Es poden utilitzar
fresques o seques i habitualment es piquen i es fregeixen en oli fins que estan
cruixents i després s'afegeixen altres variants del curri.
|
Estragó |
ESTRAGÓ
Aquesta
herba de fulles fines de color verd fosc té una aroma i un sabor molt
característics. Emprada tradicionalment per condimentar el vinagre, el seu ús
està molt estès en la cuina francesa, i especialment en la preparació de les
salses holandesa, bearnesa i tàrtara. Resulta deliciós en adobs i amb el peix i
les aus.
|
Farigola |
FARIGOLA
De
fulles petites i oloroses, la farigola presenta un gran nombre de varietats,
encara que les més comuns siguin la d'hort i la d'aroma a llimona. S'usa
fregant sobre la carn de vedella i xai o en fulls per condimentar farcits, i
per preparar pa de llavors, tomàquets i sopes.
|
Fonoll |
FONOLL
|
Herba llimona |
De
fulles fines i lleugeres, aquesta herba té un sabor anisat. El fonoll de
Florència té una base bulbosa, tronxo i fulles. EI tronxo i les fulles senceres
s'usen en graellades de porc i peix, i les fulles picades en sopes, amaniments
i com a condiment de verdures.
HERBA
LLIMONA o CANYA SANTA
És
una planta allargada i gruixuda, de forma semblant a la de l'herba comuna, amb
un fort gust de llimona. La part blanca del tronxo es talla o pica en trossos
molt menuts. És un ingredient essencial de la cuina asiàtica.
|
Julivert |
JULIVERT
Conegut
també com julivert italià o continental, les seves fulles llises i de color
verd fosc tenen un gust lleugerament més acre que la varietat arrissada.
Utilitzat en la preparació de l'amanida tabule, resulta també deliciós amb el
pollastre, el peix i les verdures.
|
Julivert de fulla arrissada |
JULIVERT
DE FULLA ARRISSADA
Aquesta
herba de fulles arrissades de color verd fosc té un sabor fresc i no gaire
picant. Picades, les seves fulles poden emprar com amaniment o com a
ingredient. Usar en amanides, en qualsevol plat amb ous, amb pasta i amb la
salsa Mornay.
|
Llorer |
LLORER
Les
fulles de llorer són d'un color fosc brillant i el seu aroma és molt intens.
Mai poden faltar en un ram d'herbes aromàtiques. S'empren per donar sabor a
guisats, sopes, estofats i adobs. S'han de retirar abans de servir.
|
Marduix |
MARDUIX
Petita
i de fulles verdes i arrodonides, el marduix pertany a la mateixa família del
orenga, encara que el seu sabor, que es redueix amb la cocció, és lleugerament
més suau. Utilitzeu tota la seva espiga o les fulles trossejades en pastissos
salats, truites i farcits.
|
Menta |
MENTA
És
una herba de color verd fosc, de fresc i intens sabor. Existeixen moltes
varietats, encara que la més comuna és la menta verda. Resulta deliciosa amb
pèsols, patates, xai rostit i en amanides, gelats, sorbets, combinats i ponxs.
|
Menta vietnamita |
MENTA
VIETNAMITA
El
full d'aquesta planta enfiladissa creix per tota Àsia. Es menja crua en
amanides i té un sabor molt fort, semblant al del coriandre. És indicada per al
pollastre, el peix i les verdures.
|
Orenga |
ORENGA
Les
seves fulles petites i punxegudes desprenen un intens aroma i són molt
saboroses. Empleat en les cuines italiana i grega, l'orenga és deliciós afegit
a salses de tomàquet i en guisats, verdures, pizzes i amanides. Pot usar-se
indistintament com a ingredient o com amaniment.
|
Rave picant |
RAVE
PICANT
Es
tracta d'una arrel de la família de la mostassa, de sabor acre i penetrant. La
cocció redueix el seu sabor, per tant l’heu de ratllar i utilitzar cru en
amaniments de nata líquida i vinagre i servir-lo amb el roast-beef, el peix
fumat i l'amanida de patates.
|
Romaní |
ROMANÍ
o ROMER
Aquesta
herba de color verd fosc i de fulles suaus i punxegudes té un sabor i una aroma
molt intensos. Utilitzeu-ne petites quantitats amb patates i xai, i en farcits
i adobs.
|
Sàlvia |
SÀLVIA
És una planta de fulles suaus, llargues i d'un
color verd grisenc de sabor lleugerament amarg. S'usa tradicionalment per
suavitzar les carns amb molt de greix. Resulta deliciosa amb la carn d'au de
corral i de caça, el porc i en farcits i salses cremoses
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada