VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

18 de novembre del 2010

Cassola de tros de Juneda

Ingredients (aproximats, segons temporada):
1'5 kg. patates, 2 kg. espinacs frescs i un menat de bledes (si n'hi han)
3 cebes mitjanes i 5 alls
1 albergínia, 2 pebrots vermells, 2 pebrots verds, i 200 gr. tomàquets madurs
un bitxo, una branca de timó i sal
500 gr. caragols
250 gr. cansalada de la papada, 350 gr. costella de porc, 350 gr. llonganissa i 300 gr. botifarra negra
500 gr. conill (opcional)
2 dl. oli d'oliva verge, un got de vi blanc i aigua o brou
Elaboració:
Posarem l'oli a escalfar dins la cassola de fang, hi afegirem, prèviament trossejat, la cansalada, la costella, la llonganissa, i el conill (opcional),. Quan la carn estigui daurada hi tirarem i per aquest ordre l'all, la ceba i els pebrots, tot ja tallat a quadrats. També hi afegim el timó i el bitxo al nostre gust. Ho deixarem sofregir uns 10 minuts.
Hi posarem el tomàquet picat i ho sofregirem 3 minuts més.
Ho remullarem amb el vi blanc, hi afegirem la patata esbocinada, els espinacs nets i tallats, les bledes, els caragols ben rentats i l'aigua o brou. Ho deixarem fent xup-xup uns 15 minuts.
Llavors hi tirarem l'albergínia i la sal. Ho deixarem acabar de coure i quan veiem que la patata està quasi cuita hi afegirem la botifarra negra tallada a rodanxes.
Traurem la cassola del foc i la deixarem reposar uns 20 minuts, com a mínim, abans de posar-la a taula.
Curiositats:
Originàriament les cassoles de tros les elaborava el mateix pagès quan anava al camp i hi posava el que es podia emportar de casa (especialment la tupina o confitat de porc) i les verdures de l'horta segons l'època de l'any. És de fet una cassola, sempre de fang, on hi cap tot tipus d'ingredients, excepte les pastes i l'arròs. La Cassola de tros a Juneda es fa amb carn de porc, caragols, ceba, all, aigua, i les verdures, per tant podem diferenciar dos tipus segons els productes de temporada. A la d'hivern hi trobem bàsicament espinacs, bledes i patates, i a la d'estiu hi trobem també albergínia, tomàquets i pebrot. Hi ha qui hi posa bacallà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada