VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

3 d’octubre del 2011

MARMITAKO DE BONÍTOL

MARMITAKO
Aquest plat té el seu origen en els vaixells bascos de pesca. El seu nom prové de la paraula marmita que és el recipient on es preparava el marmitako a bord dels vaixells. Aquesta és la meva variant ja que hi ha diverses, al ser un plat clàssic. L'important és que és millor que quedi mes aviat picant i fort que insípid i que el bonítol ha de ser sempre sucós. 

Temps de realització: 50 minuts aprox.
Ingredients (per a 4 persones)
600 gr de bonítol net de pell i d'espines i partit en daus.
¾ kg de patates, 2 tomàquets petits pelats i sense llavors.
3 pebrots verds tallats en juliana, 2 cebes picades.
2 pebrots xoricers o nyores i 1 fulla de llorer.
2 grans d'all, sal i pebre.
Caldo de peix o aigua.
5 dl de vi blanc sec.
Oli d'oliva.

Preparació: (fer servir una cassola de fons gruixut)
Neteja el bonítol i treu-ne les espines, tot seguit talla'l a daus procurant que aquests siguin de la mateixa mida.
Posa en remull els pebrots xoricers. Escaldar en aigua bullint, retirar-los la polpa de la pell, amb un ganivet i reservar (també es pot usar polpa de nyora),
Pica les cebes i posa-les a ofegar amb els grans d'all pelats, a la cassola amb una mica d'oli fins que comencin a daurar-se. Al cap d'uns quatre minuts afegir els pebrots rentats i tallats en juliana.
Pela les patates i talla-les sense arribar a fer-ho completament, acaba trencant-les (perquè deixin anar la fècula, espesseixin el guisat i guanyi en sabor). Afegir-les al sofregit, posar el vi blanc i cobreix amb brou de peix. Ajusta de sal i un pessic de sucre (si el tomàquet és molt àcid), Posar el llorer. Segons es vagi evaporant reposem aigua (si t'agrada el gust de peix intens afegeix més brou de peix casolà), remenant de tant en tant.
Quan ja estiguin gairebé cuites les patates, afegim el tomàquet fet puré i la polpa del pebrot xoricer. Deixar coure uns minuts.
Afegir el bonítol i deixar uns minuts (tot just 3 o 4 fins que estigui fet). Tingues en compte que el bonítol es fa de seguida i així queda tendre. Si es cuina en excés queda sec i corretjós. Serveix al moment.

MARMITAKO
Este plato tiene su origen en los barcos vascos de pesca. Su nombre proviene de la palabra marmita que es el recipiente donde se preparaba el marmitako a bordo de los barcos. Esta es mi variante ya que existe varias al ser un plato clásico. Lo importante es que es mejor que quede más picante y fuerte que soso y flojo y que el bonito tiene que ser siempre jugoso.
Tiempo de realización: 50 minutos.

Ingredientes (para 4 personas)
600 gr de bonito limpio de piel y de espinas y partido en cubos.
¾  kg de patatas, 2 tomates pequeños pelados y sin semillas.
3 pimientos verdes cortados en juliana, 2 cebollas picadas.
2 pimientos choriceros y 1 hoja de laurel.
2 dientes de ajo, sal y pimienta.
Caldo de pescado o agua.
5 dl de vino blanco seco.
Aceite de oliva.

Preparación: (Usar una cazuela de fondo grueso)
Limpia el bonito y quítale las espinas, seguidamente córtalo en dados procurando que estos sean del mismo tamaño.
Pon en remojo los pimientos choriceros. Escaldarlos en agua hirviendo, retirarles la pulpa de la piel, con un cuchillo y reservarla (también se puede usar pulpa de ñora),
Pica las cebollas y ponlas a rehogar junto a los dientes de ajo pelados, en la cazuela con un poco de aceite hasta que empiecen a dorarse. Al cabo de unos cuatro minutos añadir los pimientos lavados y cortados en juliana.
Pela las patatas y córtalas sin llegar a hacerlo completamente, termina rompiéndolas (para que suelte la fécula, espese el guiso y gane en sabor). Añadirlas al sofrito, poner el vino blanco y cubre con caldo de pescado. Ajusta de sal y una pizca de azúcar (si el tomate es muy ácido), Colocar el laurel. Según se vaya evaporando reponemos agua (si te gusta el sabor a pescado intenso añade más caldo de pescado casero), removiendo de vez en cuando.
Cuando ya estén casi cocidas las patatas, añadimos el tomate hecho puré y la pulpa del pimiento choricero. Dejar cocer unos minutos.
Añadir el bonito y dejar unos minutos (apenas 3 o 4  hasta que esté hecho). Ten en cuenta que el bonito se hace enseguida y así queda tierno. Si se guisa en exceso queda seco y correoso. Sirve al momento

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada