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27 de setembre del 2011

BOU A LA BORGONYONA - BOEUF BOURGUIGNON

BOU A LA BORGONYONA
Temps de preparació: 25 minuts
Temps de cocció : 145 minuts aproximadament
Ingredients : (per a 4 persones)
1 quilo i mig de bou, tallat a daus
8 patates cuites al vapor o en aigua
Marinada:
Una botella de vi negre de Borgonya
1 Ceba grossa i una pastanaga
2 culleres soperes d’oli
6 grans de pebre, 1 o 2 claus
Cocció:
100 grs. de carn magra
1 cullera sopera de marc de Borgonya
1 cullera sopera d'oli
1 cullera sopera de farina
1 dotzena de cebetes
20 g de mantega
sal, pebre, i  1 gra d’all i julivert trossejat
1 bouquet garni (farcellet d’herbes aromàtiques)
Preparació de la recepta
Lo millor es preparar-ho el dia abans, ja que lo millor es que la carn estigui en marinada unes 12 hores.
Marinada :
Talleu la carn en daus d’aproximadament 5 cm. Poseu-los en una terrina amb la ceba tallada, la pastanaga a trossos, els claus i el pebre en gra. Cobriu-ho amb l’oli i el vi. Deixeu marinar al fresc un mínim de tres hores, lo millor seria tota la nit. Sacsegeu de tant en tant.
Cocció :
Poseu la carn magra en una cassola amb aigua freda, a foc mitjà. Porteu-la a ebullició. Deixeu-ho bullir 2 o 3 minuts. Retireu del foc. Escorreu amb cura, Talleu en petits daus, Poseu-los dins d’un petit cossi.
Adjunteu–li el marc de Borgonya (oruxo). Deixeu macerar a la nevera fins que es tingui que utilitzar.
Peleu les cebetes. Poseu-les en una cassoleta amb la mantega, a foc lent. Deixeu-les enrossir uns 15 minuts tapades parcialment, que no bullin.
Escalfeu l’oli a la cassola a foc fort. Poseu-hi els daus de carn escorregudes. Enrossiu per tot arreu. Incorporeu la farina i remeneu. Deixar-la enrossir a foc viu. Afegir ràpidament l’all, la carn magra i el seu suc. Enrossiu alguns minuts
Cobriu la carn amb la marinada. Si fes falta adjuntar-hi una mica d’aigua
Salpebreu i afegiu el farcellet d’herbes aromàtiques. Deixar coure 2h sobre foc suau.
Uns 15 min. abans d’acabar la cocció, ajuntem-hi les cebetes cuites abans apart.
Serviu la carn en un plat , acompanyat de la seva salsa i empolsat de julivert trossejat.
Poseu les patates ja cuites amb aigua amb anterioritat, apart o als costats del plat


BŒUF BOURGUIGNON
Temps de préparation : 25 minutes
Temps de cuisson : 145 minutes
Ingrédients (4 Personnes) :
1 kg 500 de bœuf à braiser, coupé en cubes
8 pommes de terre cuites à l'eau
Marinade:
1 bouteille de Bourgogne rouge corsé
1 gros oignon, 1 carotte
2 cuillerées à soupe d'huile
6 grains de poivre, 1 ou 2 clous de girofle
Cuisson :
100 g de lard de poitrine maigre
1 cuillerée à soupe de marc de Bourgogne
1 cuillerée à soupe d'huile
1 cuillerée à soupe de farine
1 douzaine de petits oignons blancs
20 g de beurre
Sel, poivre, et  1 gousse d'ail et persil haché
1 bouquet garni
Préparation de la recette :
Cette recette demande une préparation la veille, la viande devant mariner entre 3 et 12 h.
Marinade:
Coupez la viande en cubes de 5 cm de côté environ. Mettez ces derniers dans une terrine avec l'oignon haché, la carotte en rondelles, les clous de girofle et le poivre en grains.
Arrosez avec l'huile et le vin. Laissez mariner au frais 3 h au minimum, idéalement une nuit. Remuez de temps en temps.
Cuisson:
Mettez le lard dans une casserole d'eau froide, sur feu moyen. Portez à ébullition. Laissez encore 2 à 3 mn sur le feu. Egouttez et épongez soigneusement. Coupez le lard en petits dés. Mettez ces derniers dans un petit saladier.
Arrosez avec le marc. Laissez macérer au réfrigérateur jusqu'à utilisation.
Pelez les petits oignons. Mettez-les dans une petite casserole avec le beurre, sur feu doux. Laissez-les dorer 15 mn environ, couverts à demi. Faites chauffer de l'huile assez fortement dans la cocotte.
Mettez dedans les cubes de viande bien égouttés et essuyés. Laissez roussir de toutes parts.
Saupoudrez de farine et mélangez. Laissez brunir sur feu vif.
Ajoutez ensuite l'ail, les lardons et leur jus de trempage. Faites dorer quelques minutes.
Couvrez la viande avec la marinade passée. Au besoin, complétez avec un peu d'eau.
Salez, poivrez et ajoutez le bouquet garni. Laissez mijoter 2 h sur feu doux.
Un quart d'heure avant la fin de la cuisson, ajoutez les petits oignons cuits à part.
Servez le bourguignon dans un plat creux, arrosé de toute sa sauce et parsemé de persil haché.
Présentez à part des pommes de terre cuites à l'eau.

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