VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

27 de març del 2011

Formatge de Tupí

Rep el seu nom del recipient on fermenta, el tupí (1).
Aquest formatge és originari del Pirineu Lleidatà
Ingredients:
4 litres de llet de vaca o de cabra
100 gr. d’herba – col (2)
Aigua i sal
Aiguardent (3)
Elaboració:
Es fa escalfar la llet a uns 40º. S’afegeix l’herba-col (2). Esperem fins que la llet quedi quallada.. Es prem, millor amb les mans, fins a formar una bola. Introduïm el formatge dins d’un tupí (1), prement fins que no desprengui més líquid. s’hi afegeix l’aiguardent (3) i ho removem uns 5 o 6 dies. Després es tapa amb un drap i es deixa madurar uns dos mesos mínim.
Una forma d’elaboració antiga:
Originàriament es feia a partir de formatge serrat (quan el formatge és trencava durant la seva elaboració, tenia alguna anomalia o estava massa madurat), es picava bé i s’introduïa dins d’un tupí afegint l’aiguardent, es tapava amb un drap i es deixava madurar.
Resultat final:
De textura molt tova, greixosa i untuosa. De sabor fort, intens i amb un regust a licor, ja que l’aiguardent és un dels seus ingredients.

(1) El Tupí, o got de fang, es un recipient de terrissa, que serveix per conservar aliments, com per exemple la tupina que es una barreja de trossos de carn de porc amb llard (veure la recepta: Tupina).
(2) Herba-col o Card
Les flors tenen la propietat de fer quallar la llet, d'aquí que se la conegui també amb el nom d'herba de formatjar. Elaboració: A la nit es deixa l’herba de formatjar, un poc picada perquè amolli més substància, a estovar dins de mig got d’aigua. Al matí següent s’usa el suc .
(3) Aiguardent blanc o gallec (oruxo de brisa), Marc francès, Grappa o Cava Brut Nature

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada