VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

8 de març del 2011

El Café. Diccionari del Café -Guatemala-Robusta-

Guatemala
Guatemala és molt reconeguda pels seus bons cafès que presenten un sabor bastant ple. Entre els principals cafès que es crien és aquesta nació tenim el Coban, el Huehuetenango, el San Marcos.
Harrar
Cafè de qualitat excepcional i gust molt característic. També anomenat Moka d'Etiòpia.
High Grown
Bon cafè, produït a Hondures i Mèxic. 
Es caracteritza pel seu baix nivell de cafeïna.
A Hondures representa un 65% de la producció dels cafès de la zona

Hondures
País productor, elabora dos bones qualitats de cafè gourmet amb característiques de qualitat i sabor diferenciades, el Strictly Hard Grown, a una altura major als 1,300 m. i el High Grown, entre 900 i 1300 m. Varietats de cafè conreades a Hondures: Típica, Borbón, Catuai, Caturra, Parainema, Lempira
Italia
És el bressol del cafè Express. En aquest país es podien trobar els cafès més cèlebres d'Europa com el Florian de Venècia.
Jamaica
Produeix un dels cafès més famosos i costosos, el Blue Mountain. És un cafè de gran qualitat pel seu sabor equilibrat lleugerament àcid i el seu esplèndid aroma afruitat.
Kenya
És un dels cafès africans més famosos. Es caracteritza pel seu sabor afruitat, fantàstic aroma, gran acidesa i llarga permanència de gust al paladar.
Kopi Luwak
El Kopi Luwak o cafè de civeta (Kopi és la paraula indonèsia per cafè, i luwak és el nom local que rep la civeta.) és el millor i més exòtic cafè del món obtingut de fruits madurs de cafè que, després de ser ingerits per aquest animal, passen pel seu tracte intestinal i són expulsats parcialment digerits entre els seus excrements. Les fruites vermelles de cafè són part natural de la seva alimentació. 
El gra intern del cafè no és digerit, però sembla ser que sí que és modificat químicament pels enzims presents en l'estómac de la civeta, que afegeixen sabor al cafè trencant les proteïnes que produeixen la seva amargor. Els grans són excretats encara coberts per les capes internes del fruit, són recollits, rentats i torrats només lleugerament, per no fer malbé els complexos sabors que s'han desenvolupat durant el procés. El cafè del Vietnam és lleugerament diferent ja que allà, en realitat, els grans de cafè són de la varietat robusta.
El cafè de civeta és la varietat més cara actualment, i el seu preu orientatiu d'uns 900 € / kg. Es ven principalment al Japó i els Estats Units, però el seu consum es va estenent i ja és possible trobar en molts altres llocs, encara que en quantitats limitades. Alguns dels grangers de Kopi Luwak, per exemple: Indo Civet Coffee, ofereix una barreja, igualment tractada, de mongeta de aràbica i robusta.

Maragogipe
Tipus de cafè molt estimat, de grans gegants, d'un to blau fosc, amb un extraordinari perfum, aroma afruitat i lleugera acidesa.

 





Mèxic
Produeix els tipus High Grown i Prima Lavado.  

Són cafès que es caracteritzen pel seu baix nivell de cafeïna.



Mescla
És una varietat de cafè que combina cafè torrat natural amb cafè torrat torrefacte, tan en mòlt com en gra.
Minas Gerais
Cafès produïts a Brasil. Fins i suaus.
Moka d'Etiòpia
També anomenat Harrar, de qualitat excepcional i gust molt característic
Mòlt o Mòlta
El procés de la mòlta, condiciona les característiques del cafè. El cafè un cop mòlt perd les seves qualitats amb rapidesa, en cas d'emmagatzement haurà de ser al buit.  
La mòlta ha de ser controlada. Si és massa fi pot danyar el seu sabor i si és massa gruixuda, l'aigua no podrà extreure el seu sabor i aroma.  
Trobar el terme adequat és un art que es regula per a cada especial preparació.
El Express requereix un mòlt fi que permeti un temps d'extracció de 25 a 30 segons.  
Només amb aquest mòlt és possible aconseguir tota la crema i el cos que defineixen un autèntic Express.

Natural
Torrat normal per aire calent. Dona com a resultat cafès suaus.
Oli
És un element natural del cafè que es desprèn una vegada torrat. Quan més torrat està un cafè, més oli percebem. L'oli és garantia de frescor, significa que el cafè està acabat de torrar.
D'un cupatge entre oli d'oliva verge extra i oli verge de cafè, obtingut de grans aràbica torrats i seleccionats a mà, de la zona d'Antiga a Guatemala, obtenim un oli de cafè únic. El fruitat i frescor de l'oli d'oliva verge extra arbequina deixa com a protagonista l’excel·lent aroma i untuositat de l'oli de Cafè. Les característiques organolèptiques són; color verd or vell. Domina l'aroma de cafè acabat de moldre, torrat, notes picants i a fusta, nous, avellanes i espècies. En boca proporciona una sensació sorprenent, la textura d'un oli d'oliva que combina la frescor de l'herba acabada de tallar, amb la immediata i rotunda calidesa del cafè acabat de torrat, que s'esvaeix encara que molt lentament. El final és llarguíssim, deixant notes especiades, a fusta, lleugerament amargues i picants, però suaus, molt persistent, com un bon exprés.
Prima Lavado
Tipus de cafè produït a Mèxic. Es caracteritza pel seu baix nivell de cafeïna.
Prime
Es produeix a 3,000 peus d'alçada, i és un cafè amb poca acidesa, amb lleu aroma i poc cos, es dóna en l'àrea de la costa de Guatemala. El Extra Prime, es dóna a nivells de 3,500 peus d'alçada, i és un cafè més aromàtic, més àcid, una cosa semblant al sabor de les herbes.
Principals regions productores de cafè
Amèrica del Sud (en particular, Brasil i Colòmbia), Vietnam, Kenya i Costa d'Ivori. Hawaii té una petita producció de cafè de gran qualitat i elevat preu, Durant diverses dècades, en els segles XIX i XX, Brasil va ser el major productor i monopolista virtual en el comerç del cafè, fins que una política de manteniment d'alts preus va generar oportunitats de negoci a altres productors, com Colòmbia, Guatemala i Indonèsia.
República Dominicana
País productor de cafè anomenat Barahona que és àcid i amb bon cos. A més produeix el Cibao Altura.
Riados
Cafès produïts a Brasil. Tenen un sabor molt marcat.
Robusta
Coffea caneophora o cafè robusta: Produeix una infusió rica en cafeïna, forta, amb molt de cos i més àcida, usualment utilitzada per a la fabricació de cafè soluble o instantani i mescles. Aquesta varietat creix en regions humides d'escassa altitud, s'adapta a terrenys plans amb rendiments més elevats. És una planta forta, més resistent que l'aràbic (d'aquí el seu nom de "robusta").
Produeix uns grans més arrodonits i petits que l'aràbica, amb un període de maduració més gran, fins a 11 mesos. Algunes varietats conegudes són Java, Kouilou, Niaolili i Congensis.
Originari del Congo Belga (actualment Zaire, Aquesta varietat procedeix de la ribera del riu Congo, concretament va ser descobert sobre 1895 al Zaire), avui en dia es cultiva a l'Àfrica Occidental i Central (Costa d'Ivori, Angola i Zaire), en tot el sud-est d'Àsia (Índia, Indonèsia ,..), Madagascar, Brasil (on se li coneix com Conillon) i Filipines.
Darrerament, el gra de Robusta està experimentant una important evolució ascendent en els mercats cafeters.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada